Dierenkliniek & Trimsalon Europaplein - ķw dierenarts in Amsterdam
  Europaplein 19
1078 GS AMSTERDAM
020 - 664 20 94
   
Dierenkliniek & Trimsalon
Europaplein
   
Nederlands English Francais Deutsch
Espanol Turkish Chinese Arabische Emiraten
 

Dierenkliniek > Expertises > Anesthesie

Anesthesie

Onder anesthesie wordt verstaan: het creŽren van gecontroleerd bewustzijnsverlies en het bestrijden van alle soorten pijn.

Voorafgaand aan een operatie zal de dierenarts de patiŽnt algeheel onderzoeken. Dit onderzoek heet het pre-anesthetisch onderzoek en bestaat uit een lichamelijk onderzoek en een bloedonderzoek. Het bloedonderzoek doen wij in ieder geval bij honden ouder dan 8 jaar en katten ouder dan 10 jaar en heeft als doel afwijkingen op te sporen die tijdens de anesthesie (narcose) tot complicaties kunnen leiden. De dierenarts kan dan eventueel kiezen voor andere anesthesiemiddelen of -technieken, of zelfs besluiten de operatie niet te verrichten. Wij doen veel aan pijnbestrijding voor, tijdens en na de operatie omdat dit een enorm positieve invloed heeft op de herstelperiode.

Voor alle soorten ingrepen die Dierenkliniek Europaplein uitvoert en waar wij in meer of mindere mate een slapend dier bij verlangen, hebben wij voor elk individueel geval een unieke narcose. Hierdoor zijn alle risicoís maximaal beperkt. Echter, een 100 % veilige narcose bestaat niet! Men spreekt eerder van een aanvaardbaar risico. Onvoorziene complicaties kunnen onder alle omstandigheden voorkomen. Echter, door het nauwgezet monitoren (o.a. het meten van de hartslag, ademhaling en temperatuur tijdens een ingreep), kan een dergelijke onvoorziene situatie altijd snel ondervangen worden. PatiŽnten liggen standaard aan de hartbewaking en aan apparatuur om de ademhaling, bloed- en longcirculatie te controleren. De dierenarts staat bij ons dan ook nooit alleen in de operatiekamer, maar altijd met assistentie die de narcose nauwlettend in het oog houdt.

Naast de diersoortspecifieke problemen van o.a. verschillende soorten zoogdieren, reptielen, vogels en vissen, maken wij gebruik van een zogenaamde ASA (American Society of Anesthesiologists) classificatie. Deze maakt het mogelijk patiŽnten in te delen naar een te verwachten kans op complicaties om zo een narcose optimaal uit te balanceren voor het betreffende dier. Alle dieren worden geÔntubeerd.

Naast het gebruik van gasnarcose, isofluraan, hebben wij een breed scala aan injecteerbare stoffen (o.a. opiaten) tot onze beschikking waarmee wij voor iedere patiŽnt een compleet protocol voor die betreffende situatie kunnen samenstellen. Het geven van locale verdovingen behoort ook tot de mogelijkheden.

Het kan zijn dat een pootje geschoren moet worden om een infuus aan te leggen. De haren groeien altijd weer terug. Bij showdieren is het echter wel belangrijk hier rekening mee te houden.

Tevens hebben wij vanuit onze anesthesie-expertise voor (chronische) pijnpatiŽnten verschillende methoden om de pijn te bestrijden en het leven zo draaglijk te houden. Het kan soms nodig zijn het betreffende dier enkele dagen via een infuus medicijnen toe te dienen, hiervoor zal het moeten worden opgenomen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met onze praktijk.

 


anaesthesie

anaesthesie apparatuur

anaesthesie geintubeerd konijn

  Huisvisites voor dieren | Pet Travel Clinic | Disclaimer | Algemene Voorwaarden | Sitemap