Dierenkliniek & Trimsalon Europaplein - św dierenarts in Amsterdam
  Europaplein 19
1078 GS AMSTERDAM
020 - 664 20 94
   
Dierenkliniek & Trimsalon
Europaplein
   
Nederlands English Francais Deutsch
Espanol Turkish Chinese Arabische Emiraten
 

Dierenkliniek > Diersoorten > Cavia's

Cavia's

Voortplanting

Geslachtsrijpheid:2 (zeug) - 3 (beer) maanden
Draagtijd:59 - 72 dagen
Nestgrootte:2 - 5 jongen
Volwassen gewicht:700 - 1200 gram
Gemiddelde levensverwachting:5 - 6 jaar


Normaalwaarden van de cavia

Om te weten of een cavia gezond is wordt altijd een algemeen onderzoek uitgevoerd bij uw huisdier. Tijdens dit onderzoek wordt gekeken of de ademhaling goed functioneert en of de circulatie in orde is. Dieren hebben niet dezelfde normaalwaarden als de mens. Hoe het bij cavia's zit ziet u hieronder. Natuurlijk hebben leeftijd en activiteit heel veel invloed op deze waarden.

Ademhaling:40 - 100 per minuut
Pols:230 - 380 per minuut
Temperatuur:37,2 - 39,5 °C


Waarom gras zo belangrijk is voor cavia's

In de natuur eten cavia's voornamelijk gras. Niet alleen vormt (vers) gras een uitgebalanceerd dieet, het stimuleert de dieren om dagelijks een paar uur te kauwen. Al kauwend slijten de tanden en kiezen en dit is van levensbelang. Zo wordt namelijk de kans op een slechte voedingsbalans en een abnormaal gebit verminderd. Met de snijtanden wordt het eten afgesneden en verkleind, zodat de kiezen het kunnen vermalen. De kiezelzuren en andere mineraaldeeltjes uit het gras maken langdurig kauwen nodig waarbij het gebit afslijt. Dit wordt gecompenseerd door de snelle groei van het gebit (kiezen 1 mm per week, snijtanden 1 mm per dag). Doordat de tanden en kiezen van cavia’s blijven groeien kunnen ze ook blijven kauwen. Eten ze te weinig gras, dan begint het gebit al binnen enkele dagen te veranderen. Worden wilde cavia's gevangen en op een commercieel voer gezet dan zijn de kiezen binnen 2 weken duidelijk langer geworden. Normaal komen de kiezen in rust niet op elkaar. Gebeurt dat wel dan beginnen de problemen.

Cavia’s als huisdier hebben geen calorierijke voeding nodig. Het gemengde knaagdierenvoer of pellets zijn meer geschikt voor de commercieelgehouden dieren (fokdieren). Langdurig kauwen is niet nodig bij calorierijk commercieel voer of kiezensparend eten zoals sla, andijvie en wortel. De kiezen worden te lang, daarna de snijtanden en de nachtkeutels worden niet meer opgegeten (dit lijkt dan op diarree).

Een goed dieet voor cavia's bestaat uit vers gras of hooi. Gras kan zelf gezaaid worden in een plantenbak (met bemeste grond). Onder glas en een lamp is het ook in de winter mogelijk gras te kweken. Vers gras kan worden ingevroren. Nat gras (na afspoelen of de regen) kan beter worden afgedroogd voordat de dieren het krijgen. Cavia’s hebben naast gras en hooi altijd extra Vitamine C nodig (ook naast commercieel voer). Geef cavia's om de dag een tabletje Vitamine C van 50 mg. Deze zijn verkrijgbaar bij de drogist. Let er wel op dat de tabletjes 50 mg bevatten, voor mensen zijn er namelijk ook tabletjes beschikbaar met een hogere dosering, die slecht zijn voor cavia's.

 

cavia met gebitsprobleem

  Huisvisites voor dieren | Pet Travel Clinic | Disclaimer | Algemene Voorwaarden | Sitemap