Dierenkliniek & Trimsalon Europaplein - úw dierenarts in Amsterdam
  Europaplein 19
1078 GS AMSTERDAM
020 - 664 20 94
   
Dierenkliniek & Trimsalon
Europaplein
   
Nederlands English Francais Deutsch
Espanol Turkish Chinese Arabische Emiraten
 

Dierenkliniek > Diersoorten > Fretten

Fretten

Normaalwaarden van de fret

Om te weten of een fret gezond is wordt altijd een algemeen onderzoek uitgevoerd bij uw huisdier. Tijdens dit onderzoek wordt gekeken of de ademhaling goed functioneert en of de circulatie in orde is. Dieren hebben niet dezelfde normaalwaarden als de mens. Hoe het bij fretten zit ziet u hieronder. Natuurlijk hebben leeftijd en activiteit heel veel invloed op deze waarden.
Ademhaling:33 - 36 per minuut
Pols:200 - 400 per minuut
Temperatuur:37,8 - 40,0 °C


Voortplanting

Geslachtsrijpheid:4 - 8 maanden (eerste lente)
Draagtijd:40 - 44 dagen
Nestgrootte:1 - 18
Volwassen gewicht:0,5 - 2 kg
Gemiddelde levensverwachting:5 - 8 jaar (soms tot 10)


Vaccinaties

Fretten worden op een leeftijd van 8 en 12 weken gevaccineerd met parvo/hondenziekte en indien ze buiten komen ook tegen de ziekte van Weil. Deze enting wordt jaarlijks herhaald.


Sterilisatie en castratie van fretten

Mannetjes en vrouwtjes fretten worden in januari of februari gecastreerd of gesteriliseerd. Bij het lengen der dagen worden de vrouwtjes loops onder invloed van het hormoon oestrogeen. Indien ze niet gedekt worden, zullen ze tot aan augustus elke maand loops worden wat gepaard gaat met een bijna constant verhoogde oestrogeenspiegel in het bloed. Dit onderdrukt de vorming van rode bloedcellen in het beenmerg, waardoor de teefjes een ernstige mate van bloedarmoede kunnen ontwikkelen. Dit is dan ook de voornaamste reden om de vrouwtjes te steriliseren.

Echter, deze ingreep heeft ook nadelen. Sommige dieren ontwikkelen op latere leeftijd bijnierschorstumoren. Dit is dan ook de reden geweest om naar alternatieven voor de sterilisatie te gaan zoeken. Het is nu mogelijk om een staafje te laten implanteren dat de afgifte van hormonen blokkeert. De loopsheid treedt daarna niet op en ook de gevaarlijke bloedarmoede blijft uit. De verwachting is dat bijniertumoren op latere leeftijd niet meer zullen optreden.

Bij mannetjes voorkomt het bovengenoemde implantaat de vorming van het hormoon testosteron en daarmee de ontwikkeling van de geurklieren, die de sterke frettengeur geven. Verder zullen de dieren gemakkelijker in de omgang zijn. Ook bij mannetjes is de verwachting dat bijniertumoren minder of niet zullen optreden.

Het implantaat werkt een jaar en lost vanzelf op. Het moet wel jaarlijks ingebracht worden door een dierenarts. Geïnteresseerde eigenaren kunnen contact opnemen met de dierenkliniek.


De zieke fret

Ook voor (uitgebreid) onderzoek van uw zieke fret hebben wij veel expertise in huis. Een veel voorkomende aandoening bij vooral jonge dieren is de oormijt infectie. Deze kan afdoende worden bestreden met het middel Stronghold. Daarnaast kunnen fretten leiden aan de meest uiteenlopende aandoeningen: van stoornissen van het maagdarmkanaal tot bijniertumoren. In onze praktijk kunnen wij door middel van bloedonderzoek, röntgenfoto’s of echografie een juiste of waarschijnlijkheids diagnose stellen.

 
  Huisvisites voor dieren | Pet Travel Clinic | Disclaimer | Algemene Voorwaarden | Sitemap