Dierenkliniek & Trimsalon Europaplein - ķw dierenarts in Amsterdam
  Europaplein 19
1078 GS AMSTERDAM
020 - 664 20 94
   
Dierenkliniek & Trimsalon
Europaplein
   
Nederlands English Francais Deutsch
Espanol Turkish Chinese Arabische Emiraten
 

Dierenkliniek > Expertises > Interne aandoeningen > Reis/vakantieziekten

Reis- of vakantieziekten

RabiŽs (hondsdolheid)

Dit is een virale infectie waar alle warmbloedige dieren het slachtoffer van kunnen worden. Overdracht vindt plaats via virusdeeltjes in het speeksel van de drager. Denk maar aan het voorbeeld van de door een vos gebeten hond.

De ziekte uit zich vooral met neurologische symptomen, in aanvang gedragsproblemen en eindigt uiteindelijk met ernstige verlammingsverschijnselen. Het bekende rabide schuimbekken wordt veroorzaakt door het niet meer functioneren van het slikmechanisme vanwege de aantasting van de zenuwbanen. De ziekte eindigt uiteindelijk met de dood.

Er zijn geen goede behandelingsmogelijkheden. Daarnaast is de aandoening zeer gevaarlijk voor de mens. De beste bestrijding bestaat uit het preventief vaccineren van dieren. Binnen de EU zijn bepaalde vaccinaties die een erkende geldigheid van 3 jaar bezitten. Buiten de EU gelden meestal weer andere regels.

Raadpleeg onze Pet Travel Clinic als u van plan bent om naar het buitenland te reizen met uw dier.


Hartworm (Dirofilariasis)

Dirofilaria immitis is een worm die zich ophoudt in het hart en de longslagaders. Het is een ziekte die voornamelijk honden treft, echter kan zich ook voordoen bij katten als er veel drager honden in de buurt leven.

De larven, microfilaria, worden opgezogen door muggen tijdens een bloedmaaltijd. Bij de volgende maaltijd op een ander dier worden ze op de volgende gastheer overgebracht.

De symptomen die voor kunnen komen zijn: benauwdheid, hoesten, verminderd activiteitsniveau, vermagering en algehele aftakeling van het dier. Er zijn goede laboratoriumtesten om hartworm snel en makkelijk te diagnosticeren.

De behandeling is duur en zeer risicovol. Preventie is de beste bescherming tegen de ziekte. Verschillende preventieve middelen zijn in onze kliniek te verkrijgen.


Leishmania

Leishmaniasis is een aandoening die wordt veroorzaakt door een parasiet die behoort tot de protozoŽn. Overdracht vindt plaats door de zandvlieg, Phlebotomus spp. Symptomen ontwikkelen zich ongeveer een maand na infectie, deze zijn vaak erg aspecifiek: chronisch slijten, huidproblemen, gewrichtsklachten.

Er bestaan verschillende mogelijkheden om in het laboratorium de diagnose vast te stellen.

Bij de meeste behandelingen lijkt het alsof het dier volledig is genezen maar er bestaat nog steeds geen volledig afdoende remedie voor de ziekte. Een terugval in vage symptomen wordt dus vaak gezien.

Uw dier is het beste te beschermen door middel van bepaalde insecticiden die het zandvliegje geen kans geven de infectie op de hond over te dragen. Verschillende preventieve middelen zijn in onze kliniek te verkrijgen. Een zeer gunstige ontwikkeling in de preventie is de ontwikkeling van een vaccin tegen Leishmania. Dit zal waarschijnlijk eind 2011 verkrijgbaar zijn en zal de naam ďCanileishĒ gaan dragen.


Babesia

Deze parasiet wordt door teken overgebracht. De geÔnfecteerde teek moet daarvoor wel minstens 2 tot 3 dagen achtereen op het dier bloedmaaltijden tot zich blijven nemen. Na 4 tot 7 dagen beginnen de eerste symptomen zichtbaar te worden.

In eerste instantie is er voornamelijk geen eetlust en wordt het dier erg sloom. Na enkele dagen ontwikkelt zich koorts en bloedarmoede. Later ontwikkelt zich geelzucht en valt vaak de bruine kleur van de urine enorm op.

Er bestaan medicijnen tegen Babesiose echter tekenpreventie blijft toch het belangrijkst in de bestrijding van de ziekte. Controleer daarom ook altijd uw dier op teken en verwijder ze dan ook meteen met een speciale tekentang. De medewerkers van onze kliniek kunnen u adviseren over de beste antiparasitica en welk soort tekentang u het best kunt meenemen.


Ehrlichia

Deze parasiet wordt overgebracht door de bruine hondenteek. Er bestaan twee vormen van: een acute agressieve vorm en de meer chronische vorm die op het eerste gezicht diagnostisch nogal eens gemist wordt.

In eerste instantie ziet men koorts, anorexie, niet willen lopen, minder vrolijk dier en gewichtsverlies. Later ziet men tekenen van nierfalen, huidproblemen, oogproblemen en gewrichtsklachten.

Voor de behandeling zijn antibiotica beschikbaar. Tekenpreventie is nog altijd de beste methode om uw dier gezond te houden. Controleer daarom ook altijd uw dier op teken en verwijder ze dan ook meteen met een speciale tekentang. De medewerkers van onze kliniek kunnen u adviseren over wat de beste antiparasitica zijn en welk soort tekentang u het best kunt meenemen.


Lyme disease

Dit is een bacteriŽle aandoening die wordt overgebracht door teken. De veroorzaker heet: Borrelia Bugdorferi. Deze ziekte is niet alleen schadelijk voor uw huisdier maar ook voor de mens.

Onder de onduidelijke symptomen vallen op: koorts, wisselende kreupelheden, gezwollen gewrichten, nierproblemen en hersenvliesontsteking.

De bacterie kan bestreden worden met antibiotica. Dit moet echter wel zo vroeg mogelijk gebeuren omdat anders restverschijnselen kunnen blijven bestaan. Tekenpreventie is nog altijd de beste methode om uw dier gezond te houden. Controleer daarom ook altijd uw dier op teken en verwijder ze dan ook meteen met een speciale tekentang. De medewerkers van onze kliniek kunnen u adviseren over wat de beste antiparasitica zijn en welk soort tekentang u het beste kunt meenemen.


Reizen

Meer informatie over reizen met dieren vindt u op de website van onze Pet Travel Clinic.

 


hond met zwelling door slangenbeet
  Huisvisites voor dieren | Pet Travel Clinic | Disclaimer | Algemene Voorwaarden | Sitemap