Dierenkliniek & Trimsalon Europaplein - úw dierenarts in Amsterdam
  Europaplein 19
1078 GS AMSTERDAM
020 - 664 20 94
   
Dierenkliniek & Trimsalon
Europaplein
   
Nederlands English Francais Deutsch
Espanol Turkish Chinese Arabische Emiraten
 

Dierenkliniek > Expertises > Interne aandoeningen > Senioren

Senioren

Wist u dat zowel honden als katten steeds ouder worden? Bij Dierenkliniek Europaplein houden we ons al jaren intensief bezig met deze groep dieren.

Gemiddeld spreken we van een ‘senior’ huisdier bij honden ouder dan 8 jaar en bij katten vanaf een leeftijd van 10 jaar. De seniorleeftijd van een hond of kat is vergelijkbaar met de 55+ leeftijd bij mensen, een fase waarin gezondheid en welzijn meer dan ooit voorop staan. Voor huisdieren is dit net zo en met een beetje meer aandacht en verzorging kunt u nog langer genieten van hun gezelschap.

Naarmate dieren ouder worden, werken hun zintuigen vaak wat minder goed, krijgen ze grijs haar en zijn ze minder actief. Dat is goed aan de buitenkant waar te nemen. Er zijn echter, net als bij mensen, ook veranderingen gaande die we niet kunnen zien. Met name aandoeningen aan de nieren, lever, schildklier en alvleesklier komen regelmatig voor. Hoe eerder dit bekend is, hoe sneller we daar iets aan kunnen doen.


Senioren screening

Daarom hebben we een "Senioren Screening" ontwikkeld. Deze screening bestaat uit een lichamelijk onderzoek en een bloed- en urineonderzoek. We hebben gelukkig maar een heel klein beetje bloed nodig om veel vitale organen op hun functioneren te testen.
We onderzoeken de volgende waarden:
  • De nierfunctie, o.a. door middel van het bepalen van de nierwaarden (het meten van de afvalstoffen kreatinine en ureum) en het bepalen van de hematocriet (aantal rode bloedcellen);
  • De leverfunctie door middel van het bepalen van de GPT en AF (de leverwaarden) ;
  • Suikerziekte door middel van het bepalen van de bloedsuiker.
En de uitslag hebben we binnen een kwartier! Afhankelijk van de bevindingen wordt uitgebreid met u overlegd wat het beste is voor uw hond of kat. Vaak kan aangepaste voeding al een hoop schelen.

Bij katten wordt ook de bloeddruk gemeten en wordt extra aandacht besteed aan verschijnselen van hyperthyreoïdie, een te snel werkende schildklier. Indien bij het lichamelijke onderzoek de schildklier vergroot is, de kat sterk is vermagerd en/of de leverwaarden verhoogd zijn, wordt een beetje extra bloed afgenomen voor schildklieronderzoek. Tevens wordt nagegaan of de kat mogelijk lijdt aan artrose (een chronische gewrichtsontsteking en slijtage).

Naast bovengenoemde bloedonderzoeken is een urine onderzoek ook erg belangrijk. Door het soortelijk gewicht van de urine te bepalen, de stripmethode toe te passen en het urinesediment microscopisch te bekijken, kunnen we onder meer beginnend nierfalen, urineweginfecties en suikerziekte aantonen. Ook het bepalen van eiwitten in de urine geeft ons de mogelijkheid een beginnend nierprobleem te signaleren. Deze testen zijn gebundeld in de zogenaamde “niercheck” en kunnen gedaan worden met een vers urinemonster dat u zonder afspraak kunt langsbrengen (en zonder dat het dier mee hoeft te komen).


Gedragsproblemen bij de oudere hond

Huisdieren en dus ook honden worden steeds ouder. Daarbij kunnen gedragsafwijkingen optreden die te maken hebben met een verminderde afgifte van stoffen in de hersenen, zogenaamde neurotransmitters (zij zorgen voor overdracht van informatie). Dit kan tot gevolg hebben dat de hond bijvoorbeeld onzindelijk wordt, niet meer gehoorzaamt, niet meer alleen kan zijn, ’s nachts onrustig is, slapeloosheid vertoont, prikkelbaar is of af en toe de weg kwijt is.

Door het toedienen van bepaalde medicijnen kunnen deze verschijnselen sterk verminderen. Daarbij moeten eerst wel andere oorzaken die met verouderingssymptomen gepaard gaan worden onderzocht, zoals nierfalen, hartproblemen en artrose.

In een aantal gevallen zal door een combinatie van dieet en medicijnen de levensvreugde van uw hond sterk verbeteren. Wij raden u dan ook altijd aan om gedrags- en bewegingsproblemen te laten onderzoeken. Vaak is er wat aan te doen!


Gedragsproblemen bij de oudere kat

Bij oudere katten wordt regelmatig afwijkend gedrag waargenomen. Dit uit zich in zeer luid miauwen en soms doelloos door het huis lopen. De kat lijkt zich niet meer bewust van zijn/haar omgeving en wekt de indruk ‘pijn’ te hebben. Dit is echter niet altijd het geval. Er is sprake van een vorm van dementie, waarbij mogelijk de verminderde afgifte van neurotransmitters een rol speelt. Door de kat aandacht te geven, kan dit gedrag doorbroken worden. Dit werkt niet altijd afdoende en soms maar tijdelijk.

Alvorens een dierenarts besluit om medicijnen in te zetten, zullen wij eerst proberen andere oorzaken van afwijkend gedrag uit te sluiten, zoals nierproblemen, hyperthyreoïdie, leverstoornissen, suikerziekte, artrose en een verhoogde bloeddruk.

Het is heel wel mogelijk dat bij het aantreffen en behandelen van een van deze aandoeningen, het gedrag van de kat ook verbetert. Indien er geen lichamelijke afwijkingen gevonden worden of indien het afwijkende gedrag van uw kat blijft bestaan na het instellen van een specifieke behandeling, bestaan er een aantal middelen die het gedrag in positieve zin kunnen beïnvloeden. Wij willen u hier graag in adviseren om de leefsituatie voor u en uw kat zo prettig mogelijk te houden. Neem hier voor contact met ons op.

 
  Huisvisites voor dieren | Pet Travel Clinic | Disclaimer | Algemene Voorwaarden | Sitemap