Dierenkliniek & Trimsalon Europaplein - úw dierenarts in Amsterdam
  Europaplein 19
1078 GS AMSTERDAM
020 - 664 20 94
   
Dierenkliniek & Trimsalon
Europaplein
   
Nederlands English Francais Deutsch
Espanol Turkish Chinese Arabische Emiraten
 

Dierenkliniek > Diersoorten > Kleine knagers

Kleine knagers

De tamme rat

Ondanks de slechte reputatie die ratten bij sommige mensen nog hebben, zijn deze dieren zeer geschikt om als huisdier te houden. Als er voldoende aandacht aan ze besteed wordt, ontwikkelen ratten zich tot gezellige, mensgerichte maatjes. Het zijn wel echte groepsdieren, die niet zonder soortgenoten kunnen. Houd dus nooit één rat alleen, maar neem altijd twee of meer ratten (van hetzelfde geslacht). Ratten worden meestal zo’n 2-3 jaar oud.

Aanschaf
Voor de aanschaf van tamme ratten kan er het beste naar een goede rattenfokker (“rattery”) worden gegaan. Een goede fokker heeft veel kennis, huisvest zijn ratten ruim en houdt de foklijnen (waarbij gelet wordt op gezondheid, karakter en andere erfelijke eigenschappen) goed bij. Een andere goede lokatie om ratten aan te schaffen is een rattenopvang, een soort asiel voor ratten.

Voeding
Ratten zijn alleseters en hebben daarom naast plantaardig voedsel ook dierlijke voedingsstoffen nodig. Standaard knaagdiervoer is dus niet geschikt, aangezien daar geen dierlijke eiwitten in zitten. Gelukkig zijn er ook kant-en-klare rattenvoeders te koop, waar alle voor de rat benodigde voedingsstoffen in de juiste hoeveelheid in zitten. Ongeveer 10% van wat een rat op een dag eet mag uit extra’s (bijvoorbeeld groenten en fruit) bestaan, de rest moet een compleet rattenvoer (gemiddeld zo’n 25 gram per rat) zijn.

Huisvesting
Helaas komt het veel te vaak voor dat ratten te klein gehuisvest worden. Over het algemeen geldt "hoe groter, hoe beter". Naast de bodemoppervlakte is bij ratten ook de hoogte van een kooi van belang omdat ze graag klimmen. Er moet ruimte zijn om rechtop op de achterpoten te staan. De minimale maten voor een rattenkooi zijn ongeveer 80x40x60 cm (bxdxh). Bij meer ratten moet vanzelfsprekend de kooi ook groter zijn. Ratten zijn erg gevoelig voor tocht. Zet de kooi dus niet vlakbij een raam of deur, en plaats deze het liefste op een verhoging. De bodembedekking in de rattenkooi mag vooral niet te stoffig zijn vanwege de gevoelige luchtwegen van de rat. Zaagsel is daarom sterk af te raden. Beter geschikt zijn beukensnippers, hennepvezel (Aubiose®), geperste maïskernen (Corbo®) en bewerkte kartonsnippers (Ecobed®).

Gezondheid
Ratten kampen in verhouding tot andere knaagdieren vrij vaak met gezondheidsklachten. Veel voorkomende aandoeningen zijn problemen met de luchtwegen, tumoren, parasieten (mijten) en kaakabcessen. Omdat een rat van nature een prooidier is, zal hij niet snel laten zien dat hij niet in orde is (als zwak prooidier ben je immers al gauw de pineut). Wat als eerste opvalt, is dat het dier de haren overeind heeft staan. Ook is vaak een rode afscheiding om de neus en/of ogen zichtbaar. Niet willen eten en vermageren zijn uiteraard ook tekenen van ziekte, maar als dit wordt bemerkt, is de rat al erg ziek. Bij één of meer van deze symptomen, of bij een plotselinge gedragsverandering, is het verstandig contact op te nemen met de dierenkliniek.


De hamster

Hamsters zijn leuke huisdieren, die geen ingewikkelde verzorging nodig hebben. Hierdoor zijn hamsters ook geschikt voor kinderen om te houden. Houd er wel rekening mee dat het nachtdieren zijn en dus vooral ’s avonds en ’s nachts actief zijn. De meeste hamsters worden 1,5 tot 2 jaar oud (Roborovski’s en Chinese dwerghamsters worden over het algemeen iets ouder).

Aanschaf
Ook hamsters kunnen het beste bij een goede hamsterfokker aangeschaft worden. Er zijn ook opvangcentra voor knaagdieren en daarnaast hebben sommige asiels ook wel eens knagers.

Voeding
In dierenspeciaalzaken is speciaal hamstervoer verkrijgbaar. Hierin zitten alle voedingsstoffen die hamsters nodig hebben, waaronder dierlijke eiwitten. Een hamster eet gemiddeld zo’n 10 gram per dag. Als het voerbakje leeg is, wil dat niet zeggen dat de hamster al het voer op heeft. Ze leggen voorraden aan, meestal in hun huisjes (hamsteren). De meeste hamsters vinden groenvoer, zoals andijvie, witlof en wortel ook erg lekker.

Huisvesting
In tegenstelling tot veel andere knaagdiersoorten leven hamsters solitair. Dat houdt in dat ze het beste alleen gehouden kunnen worden. Een uitzondering hierop is de Roborovski dwerghamster, die meestal wel met een soortgenoot kan samenleven. De minimale maat voor een hamsterkooi is 50x30 cm (de hoogte is niet zo van belang), maar hoe groter hoe beter. Zaagsel is prima geschikt als bodembedekking voor hamsters, als nestmateriaal kan bijvoorbeeld hennepvezel of toiletpapier gebruikt worden. Gebruik geen hamsterwatten, daar kunnen ze in stikken!

Gezondheid
De meest voorkomende kwalen bij hamsters zijn o.a. diarree, luchtwegproblemen, natstaart (ernstige, besmettelijk vorm van diarree) en oogproblemen. Een gezonde hamster heeft een glanzende vacht, kijkt helder uit zijn ogen, eet en drinkt goed en is levendig. Bij twijfel over de gezondheid van uw hamster kunt u altijd contact opnemen met de dierenkliniek.


De muis

Muizen zijn nachtdieren en zijn dus voornamelijk in de avond en nacht actief. Het zijn niet echt knuffelbare huisdieren, maar wel erg leuk om naar te kijken. De gemiddelde muis wordt zo’n 1,5 tot 2 jaar oud.

Aanschaf
Zoals eigenlijk voor elk dier geldt, kan een muis het beste bij een fokker of opvang worden aangeschaft. Via internet zijn goede adressen te vinden.

Voeding
Het beste voer voor muizen is het complete voer dat in dierenspeciaalzaken te koop is, ongeveer een eetlepel per muis. Dit kan voor de variatie aangevuld worden met fruit en groenten (met mate).

Huisvesting
Muizen kunnen het beste met soortgenoten samen gehuisvest worden. Voor het formaat van het hok geldt ook hier weer: hoe groter, hoe beter. De minimale maten zijn voor 2 muizen ongeveer 50x30x25 cm (bxdxh), voor meer muizen moet de kooi uiteraard groter zijn.

Gezondheid
Ook muizen kunnen gezondheidsproblemen krijgen. Vaak voorkomende aandoeningen zijn luchtweginfecties, diarree (ook natstaart!), huidproblemen, tumoren en abcessen. Het is dus belangrijk om uw muizen goed in de gaten te houden. Mocht u iets niet vertrouwen aan de gezondheid van uw muis, neem dan contact op met de dierenkliniek.


Overig

Uiteraard kunt u ook met uw gerbil, chinchilla of andere knaagdieren bij ons terecht.

 


kleine knagers: rat

kleine knagers: chinchilla
  Huisvisites voor dieren | Pet Travel Clinic | Disclaimer | Algemene Voorwaarden | Sitemap