Dierenkliniek & Trimsalon Europaplein - ķw dierenarts in Amsterdam
  Europaplein 19
1078 GS AMSTERDAM
020 - 664 20 94
   
Dierenkliniek & Trimsalon
Europaplein
   
Nederlands English Francais Deutsch
Espanol Turkish Chinese Arabische Emiraten
 

Dierenkliniek > Diersoorten > Vogels

Vogels

De afgelopen 40 jaar zijn bij vogels vele duizenden gezondheidsproblemen in kaart gebracht. De meest voorkomende oorzaak is langdurig deficiŽnte voeding en daarmee gepaard gaand conditieverlies en ruistoornissen. Ook veel andere aandoeningen zijn terug te voeren op tekorten in de voeding. Vooral de Ďouderwetseí zaadmengsels zijn eigenlijk niet meer van deze tijd: ze bevatten te weinig eiwitten, calcium en te veel vet. Daarnaast kan deficiŽnte voeding leiden tot vitamine A gebrek en een verminderde weerstand. De vogels worden gevoeliger voor longontsteking en schimmelinfecties.

Gedragsproblemen kunnen ontstaan door gebrekkige socialisatie (te vroeg bij de ouders vandaan), verveling en het ontbreken van een partner bij vogels die seksueel en/of hormonaal actief zijn.

Ook verenplukken bij met name papegaaien is een veelvoorkomend probleem. Meestal zijn er meerdere oorzaken tegelijk verantwoordelijk voor het probleem. Zo zijn te noemen als oorzaak:
  • inwendige parasieten;
  • omgevingsfactoren (droge lucht, rokerige omgeving);
  • allergieŽn (voeding);
  • huidziekten;
  • interne oorzaken (infecties, lever- en nierproblemen);
  • virussen zoals PBFD (Psittacine Beak and Feather Disease);
  • voedingsdeficiŽnties (meestvoorkomende oorzaak!);
  • gedragsafwijkingen (verveling, sexuele frustratie).
Wij adviseren de volledige korrelvoeding Harrisonís Birdfood als basis. Dit voer wordt bereid volgens een door Greg Harrison (een bekende Amerikaanse vogelspecialist) uitgedacht procťdť zonder gif-, smaak- en kleurstoffen. Er is een range voor bijna alle vogelsoorten bij ons verkrijgbaar.

Helaas kunnen papegaaien ook ziek worden. Veel voorkomende infectieziekten die slachtoffers eisen onder papegaaien zijn papegaaienziekte (chlamydophila), snavel- en verenziekte (PBFD) en het polyoma virus. Wij raden dan ook elke toekomstige papegaaienbezitter aan om hun vogel op deze aandoeningen te laten testen. Uiteraard zijn er kosten verbonden aan deze onderzoeken. Wist u dat er tegenwoordig ook een zorgverzekering is voor papegaaien en papegaaiachtigen? Kijk voor meer informatie op www.petplan.nl

Een grondig onderzoek van de vogel gepaard met een ontlastingonderzoek en eventueel een bloedonderzoek kan helpen om bestaande problemen bij de oorzaak aan te pakken. Tijdens een consult zullen wij uw vogel uitgebreid lichamelijk onderzoeken. Tevens kunnen we parasitaire en bacteriŽle mestonderzoeken uitvoeren, bloedonderzoek doen en rŲntgenfotoís maken. Door onze orthopedische ervaring vliegen inmiddels diverse vogels weer geheel hersteld rond na een vleugelfractuur. Door onze enorme kennis van vogelziekten is al menig vogel gered. Maakt u eens een afspraak om uw huisvogel bij ons te laten controleren.

 papegaai

wilde gans
  Huisvisites voor dieren | Pet Travel Clinic | Disclaimer | Algemene Voorwaarden | Sitemap